Коледна етнографска изложба ...
Дата: 2009-12-19 11:21:06


Коледна етнографска изложба „Човешкият кръговрат – миг и вечност”
Изложбена зала „Стримон”, бул. „България” 55

Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” открива Коледна етнографска изложба на тема „Човешкият кръговрат – миг и вечност”. Иложбата, уредена в зала „Стримон”, пресъздава обичаи и обреди, свързани с важните етапи от биологичното и социално развитие на човека, разтеглени във времето.
Периодът на детството е показан чрез няколко основни момента: идването на орисниците при новороденото, за да нарекът неговата съдба; първото къпане; първото закърмяне; обичая „повойница”; прохождането; детските игри и забавления. От детството се отива към юношеството с лазарки и коледарчета и обичаи за гадаене на женитба. Пресъздадена е българската сватба като част от човешкия кръговрат.
Следващият етап от биологичното израстване на човека е зрялата възраст, в която човекът трупа житейски опит и знания, става по-осъзнат в обществото, развива своите умения. В изложбата може да се проследи и „пътя на готовата нишка”, от стрижбата на овцете и козите до хурката и чекръка, с които се преде и след това жената тъче, за да облече челядта си и подреди уютно дома си.
Последният етап от човешкия живот е старостта - символ на мъдрост, дълголетие и натрупан житейски опит.

Откриване: 21 декември 2009 г. - 16.00 ч.
Място: Изложбена зала „Стримон”, бул. „България” 55Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg