23 - 24 юни 2011 г. – Конференция ...
Дата: 2011-06-21 11:23:32


23 - 24 юни 2011 г. – Конференция на тема "Книжовни и духовни традиции на град Кюстендил"

На 23 и 24 юни 2011 г. Факултет по славянски филологии към Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Дигитален архив „Българска ръкописна книга” и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил организират конференция на тема "Книжовни и духовни традиции на град Кюстендил". Тя ще се проведе в Конферентната зала на Регионален исторически музей – Кюстендил и ще бъде открита на 23 юни 2011 г. от 14.00 ч.
Конференцията се организирана във връзка с дигитализацията на ръкописите от сбирката на Регионалния исторически музей в Кюстендил по проекта „Дигитален архив и виртуална библиотека „Българска ръкописна книга”, осъществена с финансовата подкрепа на Софийския университет.

Целта й е да научим повече за културните пътища в югозападните български краища, за пътищата на хора и книги, за културната среда, в която се пише и използва един ръкопис, за майсторите, които го създават, за възрожденските традиции на града. Ще бъдат разгледани традициите на града от езиков, литературен, фолклорен, исторически, музиковедски и изкуствоведски аспект.
Конференцията е съпроводена с изложба „Ръкописите от Историческия музей в Кюстендил”. Нейното откриване е на 23 юни 2011 г. от 17.30 ч. в Къща музей „Димитър Пешев”.

Към "Програма"Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg