Историческият музей във Велинград гостува ...
Дата: 2012-03-23 16:55:59


Историческият музей във Велинград гостува на Регионален исторически музей – Кюстендил с изложбите „Николай Гяуров – Великият бас” и „Писани яйца от Чепинския край”. Първата представя творческият път на световноизвестния оперен певец Николай Гяуров във фотоси и текст, а втората една специфична техника, с която са изписвани много интересни и красиви великденски яйца в Чепинския край. Те ще бъдат уредени и представени, съответно в къщите музеи „Димитър Пешев” и „Емфиеджиева къща” и открити последователно на 27 и 28 март 2012 г. от 17.00 ч.

Изложбата „Николай Гяуров – Великият бас” проследява израстването на таланта на един от най-известните оперни певци на световната сцена и показва най-значимите му роли. В нея са цитирани мисли, впечатления, отзиви на най-известните авторитети: журналисти, диригенти, оперни певци и хора свързани с изкуството.
Експонатите и таблата от изложбата „Писаните яйца от Чепинския край” представят восъчната техника за украса в България и Европа, както и нейното прилагане конкретно във Велинград и Ракитово. В изложбата са включени прекрасни образци на великденски писани яйца от страната и чужбина, с акцент на тези от Чепинския край. Представени са също различни обреди от Велинградско – Цветница, Великден и Гергьовден, в които определена роля играят великденските писани яйца. Откриването й ще бъде предшествано от демонстрация и работилница за изписване на великденски яйца с “писалка” и восък с начало 15.30 ч.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg