ВТОРА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В ...
Дата: 2015-03-12 16:07:39


ВТОРА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ИЗРАБОТВАНЕ НА СЛЪНЧЕВИ ЧАСОВНИЦИ

Темата на втората музейна работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил е вдъхновена от 21 март - Празника на град Кюстендил „Кюстендилска пролет”. Това е и времето на пролетното равноденствие, когато денят и нощта се изравняват. От този ден нататък силата на светлината за пръв път в годината взима превес над силата на тъмнината. Празникът, отбелязващ настъпването на пролетта, произхожда от древните тържества за възхвала на слънцето и на живота. Жива е и днес традицията да се посрещат първите слънчеви лъчи на най-високото място в града – хълма Хисарлъка, вярвайки, че пролетта настъпва първо там и след това слиза към града.
Цикличната повтаряемост на пролет, лято, есен и зима, на ден и нощ води до необходимостта от измерване на времето и отбелязване на промените в него. Така се появяват първите календари. Регионален исторически музей – Кюстендил съхранява най-старият познат досега календар в Европа, който е на повече от 6 хиляди години и е изобразен върху основата на глинен модел на пещ. Той показва дните в един лунен месец и месеците в една слънчева година. Музеят съхранява и античен постамент за слънчев часовник, който е причина в центъра на града да бъде изграден и поставен модел на самия часовник.
Слънчевият часовник е едно от великите изобретения на човечеството. Една стрелка хвърля сянката си върху плоскост с циферблат и измерва времето по изменение на нейната дължина върху него. Благодарение на разделянето на деня на равни части става възможно с един поглед към положението на сянката върху ска`лата да „се чете часът”.

Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 12 и 13 март 2015 г. от 14.00 до 17.30 ч. и на 14 март 2015 г. от 14.00 до 16.00 ч. да изработим сами слънчеви часовници и да разберем как работят те.

Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg