Изложба „Ромите в Кюстендилския край – история ---
Дата: 2015-04-02 18:40:11


Изложба „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура”

Във връзка с Международния ден на ромите, 8 април, Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” и Сдружение „Ларго”, гр. Кюстендил, имат удоволствието да Ви поканят на откриването на изложбата „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура”.

Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания и публикации от периодиката, текст и материали на бита изложбата проследява живота на ромите в Кюстендил от заселването им по българските земи през XIII-XIV век до наши дни. Като част от по-голям международен проект, посветен на холокоста на ромите и синтите през Втората световна война, тя акцентира на времето преди и след войната. Представя теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище”, „Комунистическата съпротива и циганите”, „Циганите от Кюстендил през Втората световна война”, „Училище и просвета”, „Културен живот” и др. Място е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.
Откриването на изложбата ще бъде съпроводено от кратко музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта”, гр. Кюстендил в двора на къщата музей „Димитър Пешев”.

Заповядайте на 8 април 2015 г. от 11.00 ч. в Къща музей „Димитър Пешев”.

Изложбата се реализира в рамките на проект “РИКОЛ - Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените”, No. 555489-CITIZ-1-2014-1-IT-CITIZ-REMEM, финансиран по Програма „Европа на гражданите”, Направление 1 „Европейска памет за миналото”. Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Това съобщение отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg