ЧЕТВЪРТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА ...
Дата: 2015-05-14 09:11:30


ЧЕТВЪРТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
БУКВИ И СТАРОПЕЧАТНИ ТЕХНИКИ
14 – 16 май 2015 г.
Музейната работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил през месец май е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме създаването на глаголицата от братята св. св. Кирил и Методий и спасяването на тяхното дело следствие на прозорливите действия на българския княз Борис I и неговите наследници царете Симеон и Петър, с което „България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света”.
Децата ще имат възможност да се запознаят с буквите от глаголицата чрез изписването им с помощта на туш и перо и да овладеят някои техники, използвани при създаване на първите печатни книги отпреди 500 години. Ще видят оригинални ръкописи от фонда на музея, някои на повече от 300 години.

Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 14, 15 и 16 май 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч. да изработим сами глаголическите букви и да разберем как са създадени първите печатни книги.

Забележка: Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg