Изложба „Ромите в Кюстендилския край ...
Дата: 2016-04-12 09:22:49


Изложба „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура”
След първото си представяне по повод Международния ден на ромите в Къща музей "Димитър Пешев", изложбата „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура” отново ще може да бъде видяна в Кюстендил година по-късно. Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания и публикации от периодиката, текст и материали на бита тя проследява живота на ромите в града от заселването им по българските земи през XIII-XIV век до наши дни. Като част от по-голям международен проект, посветен на холокоста на ромите и синтите през Втората световна война, тя акцентира на времето преди и след войната.

Представя теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище”, „Комунистическата съпротива и циганите”, „Циганите от Кюстендил през Втората световна война”, „Училище и просвета”, „Културен живот” и др. Място е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.
Изложбата ще бъде открита в читалище „Васил Левски”, кв. „Изток”, на 8 април 2016 г. от 11.00 ч.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg