А. Джонев. Погромът в Босилеградско ...
Дата: 2016-06-01 02:44:50


А. Джонев. Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г., Кюстендил, 2016 г., 92 с.
През м. май 2016 г. излезе от печат поредното научно изследване на колегата гл. ас. д-р Ангел Джонев – „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” Книгата е посветена на трагичните събития преди 99 години в Босилеградско. На основата на богат документален материал, в голямата си част новоиздирен и включен за първи път в научно обръщение, авторът обективно представя причините, събитията и резултатите от действията на сръбската паравоенна формация, водена от поручик Коста Печанец в Босилеградския край в средата на месец май 1917 г. Резултатът от нахлуването на четата на К. Печанец в Босилеградско, в разгара на Първата световна война е трагичен за българите в региона. Населението е подложено на убийства и малтретиране. Жертва на терора стават мирни жители: 33 заклани и убити и 2 деца изгорени- общо 35 души. Понесените материални щети също са огромни.

В приложението към изследването си д-р Джонев е приложил факсимилета на 18 документа от Държавен военноисторически архив –Велико Търново и Централен държавен архив- София, както и 21 фотографии, репродуцирани от оригиналните стъклени плаки от изгорелия Босилеград . Автор на фотографиите е босилеградчанина и училищен директор Йордан Захариев и са непосредствено визуално доказателство за резултатите от насилието. Те се публикуват също за първи път и са част от фонд „Йордан Захариев” в РИМ-Кюстендил. В приложението са публикувани и снимки на надгробните паметници на част от жертвите в събитията: на Рангел Гергинов в с. Горна Любата и на Стою Яначков Попов в с. Долна Любата, както и на паметниците на поручик Генчо Недялков в с. Божица и на Севетка Станкова в Босилеград, убити през 1913 г. Заслугата за тяхното опазване, възстановяване и поддържане е на родолюбиви сънародници от Босилеград.
Книгата на д-р Джонев „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше за първи път представена на 15 май 2016 г. в българския културно-информационен център в град Босилеград.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg