9 ноември 2016 г. „От Киноцентъра до ...
Дата: 2016-12-08 14:22:16


9 ноември 2016 г. „От Киноцентъра до музейната витрина. Реквизит от филма „Капитан Петко войвода”
Изложбата "От Киноцентъра до музейната витрина" на Исторически музей - Попово ще гостува на Регионален исторически музей - Кюстендил до месец март 2017 г. Тя представя оригинален реквизит от филма "Капитан Петко войвода" и вещи на кинооператора Димо Коларов, сред които камерата, с която заснема сериала.

Посетителите ще видят облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни носии, накити и аксесоари са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар – родното място на Капитан Петко , в Елховско, Ивайловградско и други. Колекцията е дарена от Студио за игрални филми Бояна на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. Представени са вещи и награди на кинооператора Димо Коларов.Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град. Камерата, с която снима много от известните български филми, както и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Киноцентър "Бояна" и Рангел Вълчанов. Дарението е направено по повод IV Национален фестивал за операторско майсторство "Златното око", провеждан в памет на бате Димо – майсторът на черно-бялото изображение.
Изложбата е уредена в зала "Стримон" на РИМ - Кюстендил (бул. "България" 55).Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg