11 октомври 2017 г. Изложба „Портрет ...
Дата: 2017-10-12 10:50:52


11 октомври 2017 г. Изложба „Портрет имаш, жена нямаш”

Изложбата "Портрет имаш, жена нямаш" на Исторически музей - Попово гостува на Регионален исторически музей "Акад. Йордан Иванов" - Кюстендил. Тя представя пътя на българската емиграцията в първата половина на ХХ в. към Северна и Южна Америка, Европа и Автралия с акцент върху чисто човешкото измерение на това социално явление. В Исторически музей – Попово има събрани голямо количество материали – снимки, документи и лични вещи на емигранти. Те са съхранили драматизма от раздялата на семействата, пропилените пари, разочарованието, което в повечето случаи съпътства емигранта. Всички те са използвани за разработването на изложбата.

Темата е актуална и днес и това създава възможност за паралели и сравнения, като публиката е насочвана към тях с пестеливи документални текстове.
Изложбата осмисля и представя съдбите на обикновените хора, които персонално са извън фокуса на историята, но като група са съзидатели на значими събития от нея.
Реализирана е с финансовата подкрепа на Министрество на културата.

Изложбата е уредена в Къща музей „Димитър Пешев” и ще бъде открита на 11 октовмри 2017 г. в 17:00 ч.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg