29 ноември 2018 г. Проект „Децата и музея. Културното ...
Дата: 2018-12-11 08:59:54


29 ноември 2018 г. Проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“

Проектът „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, с който Регионален исторически музей – Кюстендил кандидатства пред Министерство на културата в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства на тема „Музеят като образователна среда“, е класиран на 6 място по точки от 49 оценени кандидата. Той е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание чрез реализиране на нова образователна програма „Култура и изкуство в древността”. За целта ще бъдат организирани шест тематични образователни ателиета с разработени към тях дигитални и печатни учебни помагала. Те са както следва:
- Култура на хранене: съдове от различни епохи, каменни мелници за брашно (хромели), рецепти.
- Измерване на времето: слънчевият часовник – едно от великите открития на човечеството, лунни и слънчеви календари.
- Игри: произход и видове игри.
- Букви и старопечатни техники: първите писмени знаци, първата българска азбука, печатарски техники в миналото и сега.
- Антично изкуство – коли и декорации: коли и пътуване през аничността и средновековието, декоративни апликации към трако-римски колесници.
- Облекло, въоръжение и аксесоари: тенденции в облеклото в дрвеността, различни видове въоръжение и аксесоари.

Проектът предвижда още да бъдат изработени възстановки на музейни артефакти – глинен модел на пещ с врязана таблица – календар от каменно-медната епоха и слънчев часовник с постамент от антична Пауталия, и антично облекло за деца и възрастни.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg