21, 22 и 23 февруари 2019 г. Музейна работилница за ...
Дата: 2019-03-18 13:32:09


21, 22 и 23 февруари 2019 г. Музейна работилница за деца: Култура на хранене в древността

Традиционно, работилницата за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил през февруари е посветена на Деня на археолога – 14 февруари. Новата тема „Култура на хранене в древността“ цели да насочи вниманието към различните видове съдове, представени в археологическата експозиция от новокаменната (VII хил. пр. Хр.) до средновековната епоха (XII век). Децата ще могат да се запознаят с употребата на някои от тях и с интересните им наименования – амфора, питос, кантарос, скифос, ойнохое и др. За да се докоснат до дейността на археолога, чрез игра те ще откриват различни предмети и ще определят епохата, която пресъздават. Практичните занимания включват и реставрация с брашнено тесто на глинени съдове, предварително изработени и фрагментирани, и нанасяне на украса с темперни бои, използвайки оригинални декоративни мотиви. По този начин получават знания и за спецификата на работа на други музейни специалисти, тясно свързана със съхраняването и опазването на културното наследство – тази на реставраторите.
Образователната дейност се разширява с разработването и представянето на дигитални и печатни учебни помагала, финансирани от Министерство на културата по проект „Децата и музея.

Културното наследство през призмата на детските ръце“.
Февруарската работилница ще се проведе на 21, 22 и 23 февруари 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55). Входна такса: 2,00 лв.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg