19-21 юни 2019 г. Музейна работилница за ...
Дата: 2019-06-12 15:29:21


19-21 юни 2019 г. Музейна работилница за деца: Антично изкуство - коли и декорации

Музейната работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил през юни представя нова тема – „Антично изкуство: коли и декорации“. Тя предлага изработване на декоративни апликации към трако-римски колесници и конска сбруя от глина по оригинални находки, ескпонирани в археологическата зала на музея. Темата за представяне на античното изкуство чрез коли и декорации е вдъхновена от изложената в музейното пространство трако-римска колесница от II-III в., която е почти напълно реставрирана като конструкция, благодарение на откритите в по-голяма степен метални части. Тя е от вида четириколка, използвана за пренос на товари. Досега на територията на античния град Пауталия и неговия регион са открити повече от 40 на брой коли. Наред с тях са открити и множество декорации към тях, както и апликации към конската сбруя. Те са част от тракийското изкуство и култура.
Музейната работилница „Антично изкуство: коли и декорации“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „ДЕЦАТА И МУЗЕЯ. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерство на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.

Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея, на 19, 20 и 21 юни 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. Такса участие: 2,00 лв.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg