Етнографската изложба „С дъх на ...
Дата: 2019-07-05 09:35:19


Етнографската изложба „С дъх на билки – лечебни и магични” гостува на Регионален етногарфски музей – Пловдив

Тематичната етнографска изложба на Регионален исторически музей – Кюстендил „С дъх на билки – лечебни и магични” гостува на Етнографския музей в Пловдив. Посветена на билките и тяхната лечебна и магична сила, тя бе открита на Еньовден.
Изложбата представя над 70 растителни вида от Кюстендилската флора, ситуирани и вплетени в ритуалност, магичност и лечебна сила. Чрез красиви фотографии присъстват и четирите елемента на Вселената – вода, огън, земя, въздух.
В светлината на идеята за обща историко-културна рамка на народната медицина и магичните и лечебни свойства на билките, експозицията започва с любопитни археологически данни от праисторическия древен свят, ролята на жреците, ползващи се с привилегията да владеят и упражняват мистични медицински методи. Началото на българската народна медицина се свързва с времето на траки, славяни, прабългари. Древните вярват, че духът и тялото са неразделни, а душата е безсмъртна. Известни лекари за времето са Орфей, Залмоксис, Асклепий. Специално табло е посветено и на лекари като Хипократ, Теофраст, Диоскорид, Гален, Авицена. От античния фонд на музея са експонирани сравнително редки находки от медицински инструменти II-III в. – пинсети, ушни сонди, сонда-лъжичка, игла с шпатула, балсамарии и ампула за съхраняване на течни медикаменти, фрагменти от оброчни плочки с изображение на змия, свързана с култа към Асклепий.

Изложбата представя на посетителя букет от билки за болки, разнообразие от лечебни рецепти, съвети на учителя Петър Дънов, лечебни методи на пророчицата Ванга и още др. С дъх на билки са и амулетите и талисманите в изложбата, силен апотропей са избраните и представени билки на доброто и мощта.

Изложбата ще гостува до края на месец юли 2019 г.Източник: Регионален исторически музей - Кюстендил
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg