pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил„Ножарството в Габрвоския край” в ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини„Ножарството в Габрвоския край” в Къща музей „Димитър Пешев”

От 19 март до края на май 2011 г. Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово гостува на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил с изложбата „Ножарството в Габровския край”.

Габрово, с околните села и колиби Нова махала, Баевци, Беленци, Негенци и др, е един от най-известните ножарски центрове в българските земи през Възраждането. По тип и варианти габровските ножове надхвърлят 150 вида. В изложбата, чрез оригинален инструментариум и експонати от ХІХ век до наши дни, се представя силата на традициите и приемствеността в ножарството в Габровския край. Експонатите са придружени от текстове свързани с предания и поверия за ножа, както и легенди за светеца-покровител на ножарите – св. Атанас. Благодарение на дарения, откупки и майсторски надрпевари организирани в Етъра, музеят притежава и една от най-големите колекции ножове на съвременни български майстори.


Изложбата е уредена в Къща музей „Димитър Пешев” и съдържа над 130 експоната. Придружена е от базар на Етърския майстор ножар Андрей Андреев, който ще демонстрира своите умения по време на откриване на изложбата. Ще бъде представен и филм от фонда на музея, представяш технология – изработване на нож-кулаклия чрез ковашка заварка. Кулаклията е един от най-традиционните габровски ножове.

Откриване: 19 март 2011 г., 16.00 часа в Къща музей „Димитър Пешев”.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007