pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил„Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр.” ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини„Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр.” гостува на Регионален исторически музей – Кюстендил

Съвместната изложба на музеите в Стара Загора, Ямбол, Нова Загора, Раднево и Пазарджик „Праисторическа Тракия VІ - ІІІ хил. пр. Хр.” ще гостува на Регионален исторически музей – Кюстендил от април до септември 2011 г. В нея са показани прекрасни образци от богатите праисторически колекции на петте музея, сред които са знаковите антропозооморфен съд с моделирани две човешки тела - мъжко и женско от Старозагорските минерални бани, керамична статуетка на жена от с. Сърнево, Старозагорско, богато декорираният с графит и червена боя керамичен съд от с. Юнаците, Пазарджишко, уникална колекция от миниатюрни съдчета от селищната могила край с. Драма, Ямболско и много други интересни експонати.


Изложбата по безспорен начин доказва, че в продължение на две хилядолетия в Горнотракийската низина се е развивала блестяща култура на древните земеделско- скотовъдни общества, поставили основите на европейската цивилизация.

Горнотракийската низина е била обитавана от човека още от най-дълбока древност. Той се е изхранвал с лов, риболов и събирането на диворастящи плодове и кореноплодни растения. В края на VІІ и началото на VІ хил. пр. Хр. по тези места от Близкия изток идват нови хора. Те донасят със себе си опитомени животни, култивирани семена на житни растения и керамични съдове. Попадайки на това благословено място, те отсядат тук трайно и години след години, поколение след поколение са изграждали своите къщи, обработвали са земята, отглеждали са стадата си с животни, изработвали са керамични съдове, усъвършенствали са каменни, кремъчни и костени инструменти.

Досега, в Горнотракийската низина, в районите на Ямбол, Нова Загора, Раднево, Стара Загора, Пазарджик и др. са регистрирани над 450 праисторически селищни могили и открити селища, които разкриват удивителна гъстота на заселване през късната праистория (VІ-ІІІ хил. пр. Хр.).

Откриване: 7 април 2011 г., 17.00 ч.
Място: Изложбена зала в джамия „Ахмед бей”spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007