pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилПроект „РИКОЛ - Да си спомним за ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниПроект „РИКОЛ - Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените”

Регионален исторически музей – Кюстендил е партньор в международен проект, посветен на историческата памет за гоненията срешу ромите и синтите по време на Втората световна война. Проектът се нарича „РИКОЛ - Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените” и се финансира чрез Програма Европа за гражданите, Направление 1: Европейска памет за миналото. Дейностите, в срок от 1 октомври 2014 до 30 септември 2015 г., се изпълняват от шест организации в три страни Италия, Румъния и България - „Национална Опера Номади” (италианско ромско сдружение в Рим в ролята на Водещ партньор), Университет „Лучан Блага” –Сибиу, Регионален исторически музей – Кюстендил и сдруженията „Романи Крис” – Букурещ, „ЛАРГО” – Кюстендил и „Изкуство и култура на Азия „Видя” – Рим.

По време на своето изпълнение, проектът ще представи едно съвместно международно отражение на историята около т.нар. пораймос или самодарипен – избиване на роми, синти и чергари през Втората световна война, гоненията след 1936 г. в Германия и депортацията на това население от Румъния и Италия. Ще бъде разпространена и малко познатата информация за приносът на ромите и синтите в съпротивата срещу фашизма.

Подкрепата на Европа в тази инициатива е израз на нейния нарастващ интерес и задължение към над 12 милионното ромско/синтско население, живеещо на територията й. Тя цели да допринесе за по-задълбочено познаване на ромската история като част от една обща мултикултурна действителност, предвид и фактът, че избиването им е една забравена страница и дори самите роми не пазят и не отбелязват тази памет.


С настоящия проект Италия инициира международен диалог, включващ серия от инициативи за едно безпрецедентно пътуване през паметта на ромите и синтите в страните участнички в проекта: Румъния, където живеят около 2 млн. роми, най-малко ¼ от които са емигрирали на Запад, в Австралия и Северна Америка поради трудните икономически и социални условия след края на социализма; Италия с почти 200 000 ромски жители – синти и чергари, почти всички живеещи в стабилни социално-икономически условия; България, където ромското население наброява приблизително 500 000 души и където паметта за неговото положение по време на фашисткия режим е по-малко жива.

Спомените на лицата в това пътуване ще бъдат запаметени и популяризирани чрез видео интервюта на роми и синти, компилирани в един общ документален филм, и публикации в страните, участващи в проекта; работни ателиета в няколко училища в страните партньори и интерактивни занимания, фокусирани върку разкази и представления, които ще дадат възможност за докосване до културата на ромите и синтите; конференции и възпоменателни събития; изложба с предмети на материалната и нематериалната култура на ромите и синтите.

Из Бюлетин №1 на проект „РИКОЛ”

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Това съобщение отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Прочети повече:
http://www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg/mod.php?mod=userpage&menu=4101&page_id=221spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007