pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилПостерната изложба „Ненадминат по ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниПостерната изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил († 1014) в Кюстендил

На 26 февруари 2015 г. във Възрожденското училище в Кюстендил бе открита и представена пред кюстендилската публика постерната изложба „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил († 1014). Нейното създаване е свързано с 1000-годишнината от съдбоносната за българския народ битка при с. Ключ (29 юли 1014 г.), за чиито последствия тогаващният византийския император Василий II получава прозвището „българоубиец”, а самият български цар Самуил (997-1014 г.) умира два месеца по-късно, на 6 октомври 1014 г. Тя е подготвена съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ при СУ „Св. Климент Охридски“. За първи път е показана миналата година в края на август в Градската градина пред Народния театър в София.


Изложбата е показвана и ще продължи да бъде в редица градове в България и в чужбина. За целта е размножена в няколко копия, едно от които бе любезно предоставено на РИМ – Кюстендил за стопанисване и популяризиране в Кюстендил и региона.
Със своите 24 пана на български и английски, тя разказва за драматичната епоха от последните десетилетия на Първото българско царство, за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за победите и пораженията под натиска на Византия.

След представянето й във Възрожденското училище по време на публичната лекция на проф. д-р Пламен Павлов, тя е преместена в археологическата зала „Асклепий” на РИМ – Кюстендил, на бул. „Бълагрия” 55, където може да бъде разгледана.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007