pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ОТ ДАРЕНИЕ НА СЕСТРИТЕ ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ОТ ДАРЕНИЕ НА СЕСТРИТЕ ХРИСТИНА И МИЛА МИЛЧЕВИ „ОТКРОВЕНОСТ В БАГРИ И ФОРМИ“

На 24 март 2015 г. Регионален исторически музей – Кюстендил официално ще открие новата си етнографска изложба с материали дарени от сестрите Христина и Мила Милчеви.
Дарителките Христина и Мила Милчеви са потомки на стар род от Босилеград, Западните покрайнини. Христина Милчева е родена в Кюстендил. Завършва държавни и правни науки в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, но посвещава живота си на словото. Работи като журналист на свободна практика и осъществява за първи път в практиката на българското радиоизлъчване директни репортажи от откриването на художествени изложби. Заедно с това упорито работи и усъвършенства познанията си в областта на възрожденските занаяти и изкуството на старите български майстори, плод на което е и първата й книга „За майсторите, цветорезците и зографите” (1967 г.).


Мила Милчева е завършила Художествената академия в София. Работи преди всичко в областта на живописта и портрета. Успешното си начало обогатява в Германия, която от 1969 г. става нейна втора родина. През 1971 г. прави първата си самостоятелна изложба на немска земя. Критиката я определя като творец, който трасира нови пътища в портретната живопис. В продължение на дълги години, тя е доцент във Volkshochschule в Мюнхен, където преподава рисуване, живопис и портрет. Член е на съюза на немските художници и името й фигурира в енциклопедията “Who is Who” на 20-те хиляди най-известни личности в Германия.
Изложбата „Откровеност в багри и форми“ ще бъде официално открита на 24 март 2015 г. от 16.00 ч. в изложбената зала на джамия „Ахмед бей“. Гражданите и гостите на Кюстендил ще могат да я посетят още на 21 март 2015 г. във връзка с празника „Кюстендилска пролет“.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007