pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилНа 24 март 2015 г. в изложбената зала на джамия ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниНа 24 март 2015 г. в изложбената зала на джамия „Ахмед бей” Регионален исторически музей – Кюстендил откри нова етнографска изложба със заглавие „Откровеност в багри и форми”. Изложбата включва материали, събирани и съхранявани години наред от две родолюбиви сестри, потомки на стар род от Босилеград – Христина и Мила Милчеви. Силната любов към българската народна култура е водеща в избора им да издирват и пазят предмети от бита и фолклора от всяко кътче на България. Събраните общо 1130 материали, Мила Милчева, която живее дълги години в Мюнхен, желае да представи в постоянна музейна изложба в Германия. След неуспеха на това начинание, поради различни причини, нейното желание е те да влязат в български музей. След смъртта й на 4 март 2014 г., огромната етнографска колекция е транспортирана в България и дарена на Регионален исторически музей – Кюстендил от сина на Христина Милчева, Асен Милчев, който изпълнява волята на двете сестри.

Преди откриването на изложбата, в пресофиса на БТА в Кюстендил, бе дадена пресконференция от директора на музея Валентин Дебочички, Асен Милчев и ас. Веска Спасова, етнолог при РИМ – Кюстендил. Директорът на музея изрази искрената си благодарност за благородния жест на голямото дарение, което значително обогати музейния етнографски фонд, и увери, че материали от колекцията ще влязат в последващи постоянни и временни изложби на музея. Асен Милчев разказа за историята на неговото семейство и на колекцията, събирана в продължение на десетилетия, както и за мотивите си да я дари на музея в Кюстендил. Основният е факта, че той и двете дарителки са родени в Кюстендил. Ас. Веска Спасова представи включените в изложбата материали, които съставляват едва една трета от цялата колекция.
При откриването на изложбата в залата на джамия „Ахмед бей” дългогодишната приятелка на Мила Милчева Мими Вакарелска, историк и дългогодишен музеен специалист, снаха на известния български етнограф и фолклорист проф. Христо Вакарелски, разказа с голяма любов за благородната и сърдечната личност на приятелката си и за нейната всеотдайност към хората.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007