pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилТРЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниТРЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪСТАНИЧЕСКИ ЗНАМЕНА

Третата музейна работилница за деца в РИМ – Кюстендил е посветена на Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 г. в Копривщица, и свързаните с него въстанически знамена, изразяващи желанието на българския народ за свобода и независимост. От най-древни времена знамето е символ на историята, бита и традициите на един народ. За древните българи това е конската опашка, за българските революционери и въстаници това е царственият лъв, изобразен върху пурпурен или зелен плат.
Замислено като голяма и всеобхватна акция на целия български народ, която да доведе до заветната свобода, Априлското въстание става най-масовата организирана изява във вековната борба за освобождение, чието жестоко потушаване предизвиква широк международен отзвук. Важно място в неговата подготовка заема изработването на знамена, което се възлага на местни зографи и учителки. От голямо значение са отличителните знаци – разярения лъв и думите "Свобода или смърт".


Като част от априлската епопея е по-малко известното Разловско въстание, което обхваща територии в Югозападна България, включително части от Кюстендилска област – Пиянечкия и Малешевския край по поречието на реките Струма и Брегалница. То избухва на 8 май 1876 г. в с. Разловци (днес в община Делчево, Република Македония). Четата е предвождана от поп Стоян Разловски и Димитър Попгеоргиев – Беровски.
Чрез темата на третата музейна работилница децата ще се докоснат до въстаническия дух на нашите предци, без който свободата на България би била немислима.
Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 16, 17 и 18 април 2015 г. от 14.00 до 17.30 ч. да изработим копия на въстаническите знамена на българските революционери. Без увеличение на входните такси.

Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007