pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилА. Джонев. Погромът в Босилеградско ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниА. Джонев. Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г., Кюстендил, 2016 г., 92 с.
През м. май 2016 г. излезе от печат поредното научно изследване на колегата гл. ас. д-р Ангел Джонев – „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” Книгата е посветена на трагичните събития преди 99 години в Босилеградско. На основата на богат документален материал, в голямата си част новоиздирен и включен за първи път в научно обръщение, авторът обективно представя причините, събитията и резултатите от действията на сръбската паравоенна формация, водена от поручик Коста Печанец в Босилеградския край в средата на месец май 1917 г. Резултатът от нахлуването на четата на К. Печанец в Босилеградско, в разгара на Първата световна война е трагичен за българите в региона. Населението е подложено на убийства и малтретиране. Жертва на терора стават мирни жители: 33 заклани и убити и 2 деца изгорени- общо 35 души. Понесените материални щети също са огромни.


В приложението към изследването си д-р Джонев е приложил факсимилета на 18 документа от Държавен военноисторически архив –Велико Търново и Централен държавен архив- София, както и 21 фотографии, репродуцирани от оригиналните стъклени плаки от изгорелия Босилеград . Автор на фотографиите е босилеградчанина и училищен директор Йордан Захариев и са непосредствено визуално доказателство за резултатите от насилието. Те се публикуват също за първи път и са част от фонд „Йордан Захариев” в РИМ-Кюстендил. В приложението са публикувани и снимки на надгробните паметници на част от жертвите в събитията: на Рангел Гергинов в с. Горна Любата и на Стою Яначков Попов в с. Долна Любата, както и на паметниците на поручик Генчо Недялков в с. Божица и на Севетка Станкова в Босилеград, убити през 1913 г. Заслугата за тяхното опазване, възстановяване и поддържане е на родолюбиви сънародници от Босилеград.
Книгата на д-р Джонев „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.” беше за първи път представена на 15 май 2016 г. в българския културно-информационен център в град Босилеград.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007