pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил1 ноември 2016 г. „Неизвестни” картини ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини1 ноември 2016 г. „Неизвестни” картини от известни кюстендилски художници. Картини от фонда на РИМ – Кюстендил”.

ИЗЛОЖБАТА „Неизвестни” картини от известни кюстендилски художници.
Картини от фонда на РИМ – Кюстендил” е представена в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” - Кюстендил.
В резултат на събирателската работа на Регионален исторически музей Кюстендил, извършвана в продължения на десетилетия, във фондовете му се съхраняват близо 120 000 движими културни ценности и експонати от всички исторически периоди, обособени в отделни фондове и колекции. В това число и колекция от картини - маслена живопис и акварел. Тя включва 280 творби, главно на автори от Кюстендилската художествена школа, както и картини на други български художници, оставили трайна диря в българското изобразително изкуство. Тази ценна колекция не е представяна в цялост досега пред широката общественост.
В изпълнение на основната мисия на музея и галерията да опазват и представят богатото културно-историческо наследство на Кюстендил и региона, Регионален исторически музей и Художествена галерия „Владимир Димитров –Майстора” взеха решение на реализират настоящата изложба. В нея са включени картини на кюстендилски автори, с общо 40 творби. Сред тях са произведения на Владимир Димитров-Майстора: три портрета на Милан Киселички и Радка Киселичка, както и „Портрет на д-р Надежда Ковачева”. Асен Василиев е представен с две картини – „На гости” и „Автопортрет”, който се показва за първи път.
Представени са и картини на Стоян Венев и Борис Елисеев, непоказвани от десетилетия. Други творци, оставили неповторима диря в художествения живот на града, присъстващи в настоящата изложба, са Любен Бояджиев, Георги Лазов, Надежда Бояджийска, Васил Чакъров, Станой Витанов, Димитър Стоименов, Симеон Николов и др.


Изложбата бе открита на 1 ноември 2016 г. по повод Деня на народните будители.

9 и 10 ноември 2016 г. Научна конференция „Музейните и архивни фондове – места на памет. Представяне на богатството на музейните фондове и архиви от Югозападна България.”

Към "Програма"spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007