pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил17, 18 и 19 ноември 2016 г. Музейна работилница ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини17, 18 и 19 ноември 2016 г. Музейна работилница за деца: Изработка на цървули

Двадесет и втората поредна музейна работилница за деца на РИМ - Кюстендил представи за втори път един от старите български занаяти - опинчарството. Целта й отново бе да напомни за героизма на българския войник и обикновения човек, участвали в Сръбско-българската война от 1885 г. чрез изработването на цървули като част от тяхното облекло. Гост на първите и последните занимания бе кошничарят от с. Ваксево, Кюстендилско, Димчо Занев, който демонстрира технологията на работа на майсторите занаятчии.


Темата на работилницата е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация – Сръбско-българската, следваща акта на Съединието на Княжество България с Източна Румелия. Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския договор през юли 1878 г., насочва силите в защита на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция. Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия напада Княжеството на 2 ноември 1885 г. Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша резстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни. Сърбите са отблъснати при Сливница на 7 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението.
Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007