pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил1 ноември 2017 г. ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини1 ноември 2017 г. Представяне на албума "Изследовател с обектив. Йордан Захариев" в Босилеград
В Деня на Народните будители - 1 ноември, Регионален исторически музей - Кюстендил и Културно-информационен център на българското национално малцинство "Босилеград" организират представяне на Албума "Изследовател с обектив. Йордан Захариев". Той представя колекцията от стъклени негативи и снимки, съхранявани в Регионален исторически музей – Кюстендил, част от които изследователят Йордан Захариев е включил в трудовете си. Друга част, необнародвани, са обособени в следните групи: снимки на изгорелия Босилеград; снимки неизползвани в книгите на Йордан Захариев; неразпознати снимки и семейни снимки. Общият им брой е 709.


Чрез фотографиите на Йордан Захариев, публикувани в албума „оживяват отново природата, образците на материалната и духовна култура на българите от западната част на националното землище и особено на Кюстендилския край, несправедливо разсечен в две държави. Оживяват „явленията”, които изследователят толкова се стреми да запази да не се отлеят „с бързината на течаща планинска вода”.
Албумът е издаден по повод 140-годишнината от рождението на чл.кор. Йордан Захариев (03.03.1877 - 08.05.1965г.) – учител, географ, етнограф, общественик и учен, оставил трайна диря в българската научна книжнина.
Съставител: Любомир Желязков;
Предговор: гл. ас. д-р Ангел Джонев.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007