pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил14 февруари 2018 г.
Send this story to a friend |  Printable Version
.
НовиниПублична лекция на Проф. дин Иля Прокопов в Деня на археолога

Във връзка с Деня на археолога – 14 февруари, Проф. дин Иля Прокопов ще изнесе публична лекция на тема „Разпръснати съкровища: документиране, наблюдение и информационен контрол”.
Място: Конферентна зала на РИМ – Кюстендил
(бул. „България” 55)


Начало: 14 февруари 2018 г., 17:00 ч.

Проф. дин Иля Прокопов: "В предстоящите драматични времена всяка страна следва да притежава свой фонд от информационни единици, доказващи правото на пребиваване и ползване на територията, която заема. Това може да се нарече своеобразна информационна валута с първостепенно значение за самото съществуване на системата в недалечно бъдеще.
Не случайно, според теориите на деструкцията, всяко посегателство започва с разрушаване на самоопределянето, основано на историческото развитие и изграждането на собствена устойчива културна традиция.
В тази светлина ролята на материалните и нематериални носители на обществена памет и натрупана инвестиция от време и история са от огромно значение. Дошло е времето всяка една единица да бъде включена в информационната система на света с ясна индикация чия собственост е.
Всяко едно мъдро общество трябва своевременно да проучи, документира и представи чрез възможните днес методи своето законно наследство. Паметта на облака е безкрайна, но документацията следва да бъде представена освен там и чрез традиционните методи. Това са научни публикации, музейна и архивна документация и пр.
Но темата на тази лекция е насочена към информацията, която не е в обсега на обществото, институциите и държавата. В нашата ера на доминация на материалното предметите, носители на памет, се превърнаха в обект на търговия. В световен план те се насочват там, където има клиенти за тях. Най-вече това са богатите страни. В периода след Втората световна война процесът на акумулиране на ценности се ускорява. Оформя се много опасна ситуация. Свидетелствата за естествено протекли процеси и правото на дадени общности върху история и територия „изчезват“ и остават под чужд контрол."spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007