pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил18, 19 и 20 април 2019 г. Музейна работилница за ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини18, 19 и 20 април 2019 г. Музейна работилница за деца: Играта в древността

16-17 май 2019 г. Музейна работилница за деца: Букви и старопечатни техники
Музейната работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил през месец май е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме създаването на глаголицата от братята св. св. Кирил и Методий и спасяването на тяхното дело следствие на прозорливите действия на българския княз Борис I и неговите наследници царете Симеон и Петър.
В детските ателиета се пресъздава работилница за производство на книги, т.нар. скрипторий. Върху специално подготвени материали с копия на оригинални ръкописни текстове децата упражняват калиграфия и рисуване на цветни заглавни букви (заглавки). В ателиетата се изработват и букви от бяла глина моделин с помощта на специални резци шаблони с цел запознаване с принципите на работа при отпечатването на първите книги в света – с подвижни печатарски букви, изработени от втвърдена глина. За да разберат технологията на печатане, сами редят букви в думи и изречения върху матрица като използват съвременни самонареждащи се печати.


Чрез книжното учебно помагало „Букви и писменост“ участниците научават за различни знаци, присъстващи върху находки от региона на Кюстендил отпреди седем хиляди години, вероятно използвани като символи за комуникация, учат се да разпознават буквите от глаголица, запознават се с една от старите ръкописни книги от пергамент, която е част от експонатите в арехологическата зала на музея.
Заниманията се провеждат в Музейния детски кът на 16 и 17 май 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.
Входна такса: 2,00 лвspacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007