pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил17-19 юли 2019 г. Музейна работилница за ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини17-19 юли 2019 г. Музейна работилница за деца: Антично изкуство - коли и декорации

Темата на юлската работилница за деца се допълва и разширява с нови елементи. Освен изработване на шлемове и щитове като част от античното и средновековното въоръжение, за по-емоционално докосване до духа на епохата тя предлага преобличане в подходящи дамски и мъжки костюми, както и направа на аксесоари към тях. Любознателните участници могат да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в древността чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи. Темата насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство през средновековието – битката край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански. Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.
Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“, която се разработва в рамките на проект „ДЕЦАТА И МУЗЕЯ. Културното наследство през призмата на детските ръце“.


Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея на 17, 18 и 19 юли 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. Входна такса: 2,00 лв.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007