pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
Кюстендил5 ноември 2020 г. Излезе от печат ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини5 ноември 2020 г. Излезе от печат образоателно помагало за детска аудитория

Образователно помагало за детска публика, съставено от 6 самостоятелни книжни тела, излезе от печат. То е един от основните продукти от изпълнението на проект „Децата и музея II. История и традиции от детските ръце“, финансиран от Министерство на културата чрез сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства, тема „Музеят като образователна среда“. Темите, засегнати в помагалото, са:


• Традиционни занаяти – Кошничарство: представяне на занаята и технологията на плетене на кошници.
• Средновековният Кюстендил: Битката при Велбъжд от 28 юли 1330 г. и последният християнски владетел на средновековния град Константин Драгаш.
• Освобождението на Кюстендил: Априлски въстанически знамена като символ на борбата за национално освобождение и Руско-турската война от 1877-1878 г.
• Съединението на България и неговата защита: събитията от 6 септември 1885 г. и последвалата Сръбско-българска война от ноември-декември 1885 г., обявяване на Независимостта на България – 22 септември 1908 г.
• Традиционни занаяти – Тъкачество: начало на тъкачния процес и свързаните с него артефакти от новокаменната епоха.
• Традиционни занаяти – Опинчарство: представяне на занаята и технологията на изработване на цървули.
Целевата група, към която е насочено помагалото, са деца на възраст от 7 до 14 години. То се използва за целите на образователната програма „История и традиции“, която е част от инициативата Музейна работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил, стартирала през февруари 2015 г. Всяко от книжните тела на помагалото е с обем 4 страници във формат А4 и включва любопитни факти, илюстративен материал и игрови задачи, които развиват мисленето на децата и допълват съответните тематични занимания с ръце.spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007