pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ




Recallproject
.



„Евровизия. Музеите представят Европа”
.



:: F-M.U.S.EU.M ::
.



Museum Communicator
.



:: Времето ::
.
Кюстендил



3 декември 2020 г. Монети и ...
Send this story to a friend |  Printable Version
.
Новини3 декември 2020 г. Монети и монетна циркулация през късната античност (294-498 г.) по Горното и Средното течение на река Струма

Излезе от печат монографията на гл. ас. д-р Светослава Филипова "Монети и монетна циркулация през късната античност (294-498 г.) по Горното и Средното течение на река Струма". Изследването обхваща колективните и единични монетни находки от Горното и Средно течение на река Струма, като акцентът е поставен върху монетите, открити при археологически проучвания. Колективните монетни находки и единичните монети, заедно с конкретните археологически данни и историческите извори, дават ценна информация за икономическото развитие в района и основните политически събития, повлияли върху монетната циркулация. Хронологическите рамки между края на ІІІ – края на V век се основават на общовалидни датировки в античната история и нумизматика и напълно отговарят на профила на нумизматичния материал, обект на изследването.


Променените политически и икономически условия в средата и края на ІІІ в. налагат коренни промени в организацията на Римската империя. С реформите на имп. Диоклетиан (284-305 г.) приключва т. нар. система на „Принципата” и започва последният етап от развитието на римската империя – „Домината”. Слага се и началото на процеса на окончателното разделяне на империята на Източна и Западна. Стабилизирането на империята минава през административна и военна реорганизация. Заедно с административната и военна реформа император Диоклетиан си поставя за задача да стабилизира монетната система и провежда през 294 г. монетна реформа, която определя и долната граница на изследването. Горната хронологическа граница е съобразена с монетната реформа на имп. Анастасий през 498 г., която променя бронзовото монетосечене и поставя началото на Византийската нумизматика.
Изследването е в обем над 400 страници и във втората си част включва каталог на 1222 монети, представени по обекти и находки, разпределени по владетели, типове изображения и монетарници. Завършва с карти и 14 табла със снимки на 273 монети.

Към "Дисертации"




spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007