pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
  РИМ Кюстендил
  Културни маршрути
  Временни изложби
  Събития
  Музеен кът за деца и възрастни
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилЕКСПОЗИЦИИ НА РИМ - Кюстендил
.
В резултат на дългогодишни проучвания и събирателска дейност, в музейните фондове и експозиционни зали на Регионален исторически музей гр. Кюстендил се намират изключителни образци на човешката цивилизация от всички исторически периоди. За да се запознате с тях, Ви каним да посетите:


АРХЕОЛОГИЧЕСКА ЕКСПОЗИЦИЯ


Регионален исторически музей Кюстендил откри нова археологическа експозиция, която е уредена в зала "Асклепий" (срещу хотел "Велбъжд"). Тя включва експонати от целия Кюстендилски регион. Представените материали и техния широк хронологически диапазон дават възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хил. пр.хр. до XVII в.


В раздел “Античност” предримската епоха е илюстрирана с погребален инвентар от тракийски некропол (VII-VI в.пр. Хр.) накити, глинени съдове, предмети от бита, оръжие. Интерес представлява бойно снаряжение на тракийски аристократ (IV - III в. пр. Хр.) от с. Долна Козница. От римска Пауталия и прилежащите й територии са показани керамика, апликации към колесници, пауталийски монети, бюстове и статуетки на богове от гръко-римския пантеон, мраморни релефни оброчни плочи на Тракийски конник, на Зевс и Хера, Асклепий, Хигия и Телесфор, на Митра, бюстовете на Зевс и Хера от светилището при с. Копиловци, II в., и др. Експонирана е трако-римска четириколка от с. Радловци, III в.

Средновековният Велбъжд, с неговия териториален обхват е показан с керамични съдове, предмети на въоръжението, сребърни и стъклени накити, оръдия на труда, нагръдни кръстове от X - XI в. и др. Сред експонатите са Ръждавишкия сборник от XII и Ръждавишкото съкровище - сребърни накити, западноевропейски и османски златни и сребърни монети (XVII в.). Представен е и един оловен моливдул на Велбъждски епископ, XI-XII в.

По случай 100 години от началото на системни археологически проучвания в град Кюстендил и 1900 години от даването на Пауталия статут на град с прилежаща територия в рамките на Римската империя до края на 2006 г. граждани и гости на града могат да посетят експозицията безплатно.


НУМИЗМАТИЧНА ЕКСПОЗИЦИЯ

Нова нумизматична експозиция на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” бе открита на 17 май 2008 г. по случай Международния ден на музеите (18 май). Тя е уредена в зала „Асклепий” (бул. България 55) и показва една представителна част от нумизматичното богатство на музея. Експонирани са сребърни и бронзови монети на македонски царе, на редица антични полиси на Балканите и Мала Азия (V – II в. пр.н.е.), римски републикански денари и монети, сечени в периода на Римската империя (І-V в.). Твърде специфични по своята неповторимост и уникалност са римските провинциални монети, сечени от управите на редица градове в пределите на Римската империя, които изобразяват локални особености, събития, личности, архитектурни паметници. В изложбата са включени и монети от периода на Средновековието – медни и корубести монети – скифати, от Византия и България, венециански матапани и дукати. Представена е и част от нумизматичната колекция от монети от късното средновековие и Възраждането – сребърни талери на западноевропейските владетели и градове и османски монети.

Информацията, поднесена от изложените монети, се допълва от показаните карти и снимки, илюстриращи монетната циркулация в района на Кюстендил. Основната идея на авторите на изложбата е не само да се покажат най-атрактивните монети и монетни находки, но и да се придобие една по-цялостна представа за монетната циркулация в района на Кюстендил и кюстендилско.


Адрес:
2500 Кюстендил
бул. "България" № 55
тел: 0895541376; 0895541369
Работно време:
април-септември: 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 18.00 ч.
октомври-март: понеделник-неделя 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 17.00 ч. Почивни дни: няма

Назад Горе

 


ДЖАМИЯ "АХМЕД БЕЙ"

В залата на джамия „Ахмед бей” е експонирана изложбата „Пътят: време без граници”, която показва резултатите от спасителни археологически проучвания по трасето на автомагистрала „Струма” Лот 2. Включени са експонати, открити в общо 11 обекта в района на селата Джерман и Мурсалево и град Кочериново, датиращи от неолита до XVII-XVIII в.

Изложбата е съвместна с Национален археологически институт с музей към БАН.

Материалите в изложбата съставляват едва една трета от цялата колекция.Адрес:

2500 Кюстендил
ул. “ Стефан Караджа”2
тел: 0895541384

Работно време:

април-септември: вторник-събота 9.30 ч. - 12.00 ч. / 13.00 ч. - 18.00 ч.

октомври-март: вторник-събота 9.30 ч. - 12.00 ч. / 13.00 ч. - 17.00 ч.

Почивни дни: неделя, понеделникНазад Горе

 


КЪЩА - МУЗЕЙ “ИЛЬО ВОЙВОДА”

В реставрираната къща на Ильо Марков, един от най-бележитите дейци на българското национално-освободително движение е уредена експозиция на тема: “Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. Тя проследява борбите на българското население от XV век до Освобождението и приноса му за освобождението и обединението на българския народ в края на XIX и началото на XX век.

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Цар Освободител”189
Телефон: 0895541381

Работно време:
април-септември: вторник-събота 9.00 ч. - 12.00 ч. / 13.00 ч. - 18.00 ч.
октомври-март: вторник-събота 9.00 ч. - 12.00 ч. / 13.00 ч. - 17.00 ч. Почивни дни: неделя, понеделник
Назад Горе

 


КЪЩА-МУЗЕЙ “ДИМИТЪР ПЕШЕВ”

През 2002 г. посланикът на Държавата Израел, Емануел Зисман и Община Кюстендил реализират проект за възстановяване къщата на Димитър Пешев и превръщането й в музей. Постоянно действащата изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета, разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. допринесли за спасяването на евреите в България.
Къщата е точно копие на родната къща на Димитър Пешев, адаптирана в центъра на града. Тя е открита на 25 октомври 2002 г., а постоянната музейна експозиция на 9 март 2003 г. във връзка с шестдесет годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Десет години по-късно, когато се чества 70-годишнината от Кюстендилската акция – 8 март 2013 г., тя е обновена и обогатена както с нова информация, така и с нови експонати, дарени от наследниците на спасителите на българските евреи.

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Цар Симеон І”11
Телефон: 078 55 18 11

Работно време:
април-септември: четвъртък-понеделник 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 18.00 ч.
октомври-март: октомври-март: четвъртък-понеделник 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 17.00 ч. Почивни дни: вторник, сряда


Назад Горе

 


ЕМФИЕДЖИЕВА КЪЩА

В Емфиеджиева къща, архитектурен паметник от епохата на Възраждането, разположена в центъра на старата кюстендилска махала Лозенец (Баглък), е поместена музейната експозиция “Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на 19 и началото на 20 век”. Показана е наредба на градския дом на по-заможната част от интелигенцията в града, с мебели и предмети от бита, принадлежали на богати и известни кюстендилски фамилии.(тел: 0895541388)

Адрес:
2500 Кюстендил
ул. “ Гороцветна”24а
тел: 0895541388

Работно време:
април-септември: понеделник-петък 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 18.00 ч.
октомври-март: понеделник-петък 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 17.00 ч. Почивни дни: събота, неделя
Назад Горе

 


СРЕДНОВЕКОВНА ЦЪРКВА “ СВ.ГЕОРГИ”


Църквата “Св. Георги” се намира в югозападната част на Кюстендил, в квартал Колуша (някогашното средновековно селище Колуша). Тя е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил. Според архитектурните особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането и́ може да се отнесе към XI–XII в. Храмът е кръстокуполен, от типа „кръст в квадрат“. Към този тип се включват и построените по същото време църкви „Св. Йоан Богослов” в гр. Земен, „Св. Архангел Михаил” в гр. Рила, „Св. Димитър” в с. Паталеница и др. Най-ценните стенописи в църквата са изписани през XII век и изобразяват светци в цял ръст: войни, лечители, свещенослужители, жени светици и др. Иконографията е дело на майстори зографи вероятно произхождащи от Солун. Разкрити са и стенописи от XV, XVI и XIX век. В храма са запазени средновековни графити – рисунки и надписи, оставени от посетители и местни хора в миналото. Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил ІІІ Шишман (1323–1330), убит в битката при Велбъжд на 28 юли 1330 г. През 1878–1882 г. църквата е обновена и изписана с възрожденска живопис. Средновековните стенописи са редки паметници, носещи характерните черти на монументалната византийска живопис в България, а възрожденските разширяват и обогатяват представите за българската църковна живопис от този период. Църквата притежава голяма историческа, художествена и архитектурна стойност. Тя е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с категория “национално значение”. Непосредствено до църквата се намира възрожденската сграда, в която е уредена изложба от икони и богослужебна книжнина. Адрес: 2500 Кюстендил кв. Колуша, Кюстендил Телефон: 078/ 55 20 83; 0894551996 Работно време: април-септември: сряда-неделя 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 18.00 ч. октомври-март: сряда-неделя 9.30 ч. - 12.00 ч. / 12.30 ч. - 17.00 ч. Почивни дни: понеделник и вторник

Назад Горе

 spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007