pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
  РИМ Кюстендил
  Културни маршрути
  Временни изложби
  Събития
  Музеен кът за деца и възрастни
    Работно време
    Входни такси
    Контакти
    Музейна работилница за деца
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилМУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА
.
МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦАРегионален исторически музей – Кюстендил подготвя Музейна работилница за деца. В средата на всеки месец специализираният детски музеен кът ще се превръща в работилница с различни занимания, някои разкриващи характерни за музея дейности. Наред с интересните образователни теми за игра в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към РИМ – Кюстендил, малките посетители и техните родители и учители ще имат възможността сами да изработват, творят и представят изделията на своя труд.
Музейният кът за деца и възрастни на Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” е разположен в изложбена зала „Асклепий“ и е подготвен за деца между 3 и 12 години. Негова основна тема е начина на живот на хората в древността, а целта му е да провокира любопитството на децата към историята на земите, където днес е разположен град Кюстендил. Специално разработените игри канят малките посетители да поиграят, както децата, които някога са живели тук, да подготвят масата за вечеря на едно семейство, живяло преди 5000 години, да подредят неговия дом и да изпробват костюми от различни периоди.
Всеки месец в зависимост от съответната тема в Музейната работилница, те ще се запознават с нови и интересни моменти от ежедневието на хората в миналото. Чрез първото занимание, посветено на Деня на археолога (14 февруари), ще се докоснат до специфичната работа на археолозите и реставраторите, чиято дейност е свързана с проучване и възстановяване на начина на живот на нашите далечни предци.
Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил на бул. „България” 55 на 12 и 13 февруари 2015 г. от 16.00 до 17.30 ч. и на 14 февруари 2015 г. от 14.00 до 16.00 ч. Без увеличение на входните такси.Назад Горе

 

ВТОРА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ: ИЗРАБОТВАНЕ НА СЛЪНЧЕВИ ЧАСОВНИЦИ, 12-14 МАРТ 2015 Г.Темата на втората музейна работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил е вдъхновена от 21 март - Празника на град Кюстендил „Кюстендилска пролет”. Това е и времето на пролетното равноденствие, когато денят и нощта се изравняват. От този ден нататък силата на светлината за пръв път в годината взима превес над силата на тъмнината. Празникът, отбелязващ настъпването на пролетта, произхожда от древните тържества за възхвала на слънцето и на живота. Жива е и днес традицията да се посрещат първите слънчеви лъчи на най-високото място в града – хълма Хисарлъка, вярвайки, че пролетта настъпва първо там и след това слиза към града.Цикличната повтаряемост на пролет, лято, есен и зима, на ден и нощ води до необходимостта от измерване на времето и отбелязване на промените в него. Така се появяват първите календари. Регионален исторически музей – Кюстендил съхранява най-старият познат досега календар в Европа, който е на повече от 6 хиляди години и е изобразен върху основата на глинен модел на пещ. Той показва дните в един лунен месец и месеците в една слънчева година. Музеят съхранява и античен постамент за слънчев часовник, който е причина в центъра на града да бъде изграден и поставен модел на самия часовник.
Слънчевият часовник е едно от великите изобретения на човечеството. Една стрелка хвърля сянката си върху плоскост с циферблат и измерва времето по изменение на нейната дължина върху него. Благодарение на разделянето на деня на равни части
става възможно с един поглед към положението на сянката върху ска`лата да „се чете часът”.
Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 12 и 13 март 2015 г. от 14.00 до 17.30 ч. и на 14 март 2015 г. от 14.00 до 16.00 ч. да изработим сами слънчеви часовници и да разберем как работят те. Без увеличение на входните такси*.

*Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.Назад Горе

 

ТРЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ: ИЗРАБОТВАНЕ НА ВЪСТАНИЧЕСКИ ЗНАМЕНА, 16-18 АПРИЛ 2015 Г.Третата музейна работилница за деца в РИМ – Кюстендил е посветена на Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 г. в Копривщица, и свързаните с него въстанически знамена, изразяващи желанието на българския народ за свобода и независимост. От най-древни времена знамето е символ на историята, бита и традициите на един народ. За древните българи това е конската опашка, за българските революционери и въстаници това е царственият лъв, изобразен върху пурпурен или зелен плат.Замислено като голяма и всеобхватна акция на целия български народ, която да доведе до заветната свобода, Априлското въстание става най-масовата организирана изява във вековната борба за освобождение, чието жестоко потушаване предизвиква широк международен отзвук. Важно място в неговата подготовка заема изработването на знамена, което се възлага на местни зографи и учителки. От голямо значение са отличителните знаци – разярения лъв и думите "Свобода или смърт".
Като част от априлската епопея е по-малко известното Разловско въстание, което обхваща територии в Югозападна България, включително части от Кюстендилска област – Пиянечкия и Малешевския край по поречието на реките Струма и Брегалница. То избухва на 8 май 1876 г. в с. Разловци (днес в община Делчево, Република Македония). Четата е предвождана от поп Стоян Разловски и Димитър Попгеоргиев – Беровски.
Чрез темата на третата музейна работилница децата ще се докоснат до въстаническия дух на нашите предци, без който свободата на България би била немислима.
Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 16, 17 и 18 април 2015 г. от 14.00 до 17.30 ч. да изработим копия на въстаническите знамена на българските революционери. Без увеличение на входните такси.

Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.
Назад Горе

 

ЧЕТВЪРТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ: БУКВИ И СТАРОПЕЧАТНИ ТЕХНИКИ, 14 – 16 май 2015 г.
Музейната работилница за деца в Регионален исторически музей – Кюстендил през месец май е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден честваме създаването на глаголицата от братята св. св. Кирил и Методий и спасяването на тяхното дело следствие на прозорливите действия на българския княз Борис I и неговите наследници царете Симеон и Петър, с което „България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света”.Децата ще имат възможност да се запознаят с буквите от глаголицата чрез изписването им с помощта на туш и перо и да овладеят някои техники, използвани при създаване на първите печатни книги отпреди 500 години. Ще видят оригинални ръкописи от фонда на музея, някои на повече от 300 години.Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 14, 15 и 16 май 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч. да изработим сами глаголическите букви и да разберем как са създадени първите печатни книги.

Забележка: Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.Назад Горе

 

ПЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ: ПЛЕТЕНЕ НА КОШНИЦИ, 11 – 13 ЮНИ 2015 Г.През юни Регионален исторически музей – Кюстендил посвещава музейната си работилница за деца на кошничарството. Първият летен месец от годината се свързва и с Празника на черешата в Кюстендил, който се утвърди като един от най-популярните фестивали в България, привличащ все повече туристи.Кошничарството е стар занаят с разнообразно приложение. По традиция се изпълнява предимно от мъже като се използват лескови или дрянови пръчки, защото са здрави и притежават свойството да се огъват. С изработването на различни съдове и декоративни предмети, юнската музейна работилница ще предложи на своите посетители да се запознаят и приложат техниката за плетене на кношници, предлагаща богата възможност за творческа интерпретация.
Заповядайте в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55) на 11, 12 и 13 юни 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч. да изплетем сами декоративни съдове от хартия.

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

ШЕСТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
Изработка на въоръжение
28 – 30 юли 2015 г.На 28 юли 2015 г. се навършват 685 години от Велбъждската битка /28 юли 1330 г./ и от смъртта на българския цар Михаил ІІІ Шишман. Сражението е между български и сръбски войски край Велбъжд /днешен Кюстендил/. През месец юли 1330 г. българската войска начело с цар Михаил ІІІ Шишман стига до с. Шишковци, Кюстендилско. Сключеното временно примирие се нарушава от сърбите и техния крал Стефан ІІ Дечански, които изненадващо нападат българския лагер. Българите не успяват да построят бойния си ред и сърбите им нанасят тежко поражение. В боя е пленен и убит българския цар. На престола се възкачва Иван Стефан, син на Михаил ІІІ Шишман от първия му брак с Ана-Неда, сестра на сръбския крал Стефан ІІ Дечански.Регионален исторически музей – Кюстендил посвети Музейната работилница за деца през месец юли на тези съдбоносни за историята на Кюстендил и България събития с изработване на части от антично и средновековно въоръжение. Тя се проведе на 28, 29 и 30 юли 2015 г.
*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

СЕДМА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
Пътят на хляба в древността
12 – 14 август 2015 г.
Производството на хляб е една от най-древните практики, позната в човешката цивилизация. Първите сведения за приготвянето му датират от шесто хилядолетие преди Христа – новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове – хранилища. Вероятно, първите хлебни изделия са се приготвяли от едросмляно брашно и вода, и са се пекли върху нагорещени камъни. Затова и първите пити са били доста тънки.През август Регионален исторически музей – Кюстендил свърза музейната си работилница за деца с празника „Панагия – Въздигане на хляба”, който традиционно се провежда в град Кюстендил в деня на Успение Богородично – 15 август. Целта на работилницата през този месец бе да запознае децата с начина на приготвяне на хляба в древността – от засяването на зърното до изпичането на тестото. Те имаха възможност сами да направят брашно за своя хляб с помощта на хромел и да изработят модели на оригинални експонати от новокаменната и каменно-медната епохи, свързани с хлебарството – модели на пещ, сърп от рог на елен, съд хранилище за зърно, крина, хаван и др.*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

ОСМА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
КАРТИТЕ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ
9 – 11 септември 2015 г.Месец септември е наситен със събития, повратни за българската история. На 6 септември 1885 г. в Пловдив е поправена една от грешките, заложени с решенията на Берлинския конгрес, който следва Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. Обявено е Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.Към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас. Все още под османска власт остават градове като Благоевград, Гоце Делчев, Мелник и Кърджали. Те са освободени 27 години по-късно благодарение на провежданата самостоятелна външна политика на страната ни, станала възможна едва след обявяване на нейната независимост на 22 септември 1908 г.Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им септемврийската музейна работилница за деца имаше за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава.

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

ДЕВЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ИЗРАБОТВАНЕ НА АНТИЧНИ МОЗАЙКИ, 22 – 24 октомври 2015 г.В народния календар месец октомври се свързва с края на земеделската година, когато се събира реколтата и се берат плодовете на положения през годината труд на полето. Църковният календар отбелязва Димитровден – 26 октомври, с който завършва целия земеделски цикъл и който дава началото на по-спокойните зимни дни и вечери пред домашното огнище. Едно от съвременните имена на Кюстендил е свързано именно с плодородието. Нарича се „Овощната градина на България” и именно тук през 1896 година се провежда първото овощарско изложение в България. Националните овощарски изложби стават един от символите на града и днес те се провеждат успешно под надслов „Празник на плодородието”.
Плодородните полета, отрупани с разнообразни плодни дръвчета като ябълки, круши, череши, сливи, присъстват дори в изкуството. Те са обект на вдъхновение на много талантливи художници, сред които е и Владимир Димитров – Майстора, „възпял” с четката си красотата на Кюстендилската земя наред с тази на местната българка.

Традицията чрез изкуството да се изобразяват характерните особености на даден регион съществува от векове. Затова говорят разкритите при археологически разкопки находки – монети, подови мозайки, керамични и бронзови предмети и съдове, мраморни изображения и др. Ето защо октомврийската Музейна работилница за деца на РИМ-Кюстендил се посвещава на плодородието в изкуството. Римските подови мозайки, открити в сгради от антична Пауталия, с разнообразието си от цветове и форми отразяват специфичните за града белези. В тях присъстват мотиви, свързани с лековитите минерални извори и плодородието.

На 22, 23 и 24 октомври 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч., в Музейния кът за деца и любопитни възрастни малките ни посетители сами изработиха своите „антични” мозайки.

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.


Назад Горе

 

ДЕСЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ИЗРАБОТКА НА ЦЪРВУЛИ, 12 – 14 ноември 2015 г.През месец ноември 2015 г. се навършват 130 години от първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация. Това е Сръбско-българската от 1885 г., следваща акта на Съединието на Княжество България с Източна Румелия. Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския договор през юли 1878 г., насочва силите в защита на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция. Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия напада Княжеството на 2 ноември 1885 г. Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша резстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни. Сърбите са отблъснати при Сливница на 7 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението.

Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.

В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях. На 12, 13 и 14 ноември 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч., тя представи един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало – опинчарството.

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

ЕДИНАДЕСЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В ЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ИГРАЧКИ НАПРАВИ СИ САМ, 17 – 19 декември 2015 г.С месец декември свързваме един от най-хубавите празници от годишния календар – Рождество Христово. Любовта към ближния и Христовата саможертва в името на човека поддържат силна вярата в доброто вече две хилядолетия. Затова на Коледа се случват чудеса, особено, когато вярваш в тях. Чудо е когато любимата играчка е под елхата с подаръци, когато желанията се сбъдват или мечтите станат реалност.

Трудно е да се определи времето на поява на играчките в живота на децата, но със сигурност те съществуват отпреди седем хиляди години. Затова говорят откритите при археологически разкопки находки, определени като вид игра и съхранявани в археологическата експозиция на музея. Може да се предположи, че и умалените модели на масички и столчета от каменно-медната епоха също са използвани за забавление. На 17, 18 и 19 декември 2015 г. децата, посетили декемврийската работилница, се запознаха с тях и направиха своите малки „коледни чудеса”.

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

Назад Горе

 

ДВАНАДЕСЕТА МУЗЕЙНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КЮСТЕНДИЛ
ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА КЮСТЕНДИЛ, 28 – 30 януари 2016 г.На 29 януари се навършват 138 години от Освобождението на Кюстендил от османско иго. В памет на това събитие, поредната музейна работилница за деца фокусира вниманието си върху личностите, спомогнали за осъществяването на великото дело. Основен елемент от заниманията този месец ще бъде визията на героите на Кюстендил – Задерновски, Майендорф, Ертел, Савойски, Ильо Марков, митрополит Иларион, Симо Соколов и др. С помощта на интерактивни игри децата ще имат възможност да се запознаят с военните униформи, носени в периода на
Освободителната война, както и да „сглобят”, под формата на пъзел, някои от емблематичните картини, посветени на събитията от периода 1877-1878 г.

Януарската работилница се проведе на 28, 29 и 30 януари 2016 г. от 14.00 до 18.30 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55).

*Входна такса – 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.


Назад Горе

 spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007