pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
  История
  Отдели
    Археология
    Етнология
    Нова и най-нова история
    Възраждане
    Научна група
    Фондове
    Фотоателие и лаборатория
    Ателие за консервация и реставрация
    Библиотека и научен архив
    Връзки с обществеността
  Научна дейност
  Отчет
  Дарители
  Етичен кодекс
Проекти
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Контакти
Календар
FAQ
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилЕтнология
.


Отдел “Етнография” е създаден през 1963 г. към Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” - Кюстендил. В резултат на теренни проучвания и събирателска дейност във фонда на музея се съхраняват материали от бита и културата на Кюстендилския край.

През 1978г. към отдела се обособява фонд “Народни художествени занаяти”, а през 1979г. е създаден и фонд “Фолклор”. Паралелно със събирателската работа в периода до 2003г. се организират над 20 самостоятелни етнографски изложби: в Кюстендил, Дупница, Перник; една пътуваща (представена в големите градове на Североизточна и Централна Северна България). Реализирано е участие в три регионални и национални изложби на ЗМНХЗ (Задруга на майсторите на народни художествени занаяти) и две международни в с.Орешак, Ловешко; представени са три ревюта на традиционно облекло- две в Кюстендил и едно по Българска национална телевизия ( в предаването “От извора”). Три видеофилма участват в международните фестивали на етноложките и антроположките филми ( в Югославия и Румъния ); етнографски материали от музея са включени в изложби в Куба и Япония (1876), Мексико (1978), САЩ и СФРЮ (1981) и Полша (1995).

На територията на Кюстендилския регион са създадени четири етнографски сбирки с материали от народната култура на селищата: с.Ваксево, Горановци, Злогош и Полетинци.

В резултат на изследователската работа, през този период се публикуват в специализирани издания над десет научни съобщения и статии.

Уредници в отдел “Етнография” са ст.н.с. д-р Екатерина Керемидарска и Веска Спасова.
spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007