pixel
 width=
l

Меню
Информация
За нас
Проекти
  Реализирани
  Текущи
Фондове
Колекции
Музейни експозиции
Кюстендил и Кюстендилски край
Полезни връзки
Контакти
Календар
FAQ
Форум
Recallproject
.„Евровизия. Музеите представят Европа”
.:: F-M.U.S.EU.M ::
.Museum Communicator
.:: Времето ::
.
КюстендилТекущи проекти
.
Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил е сателитен партньор на Националния исторически музей – София по проект „Евровизия. Музеите представят Европа” /ЕМЕЕ/.
  „ЕвроВизия. Музеите представят Европа” /ЕМЕЕ/ е международен проект съфинансиран по програма „Култура“ на Европейския съюз, който започна през ноември 2012 г. и ще завърши през октомври 2016 г. Неговата главна цел е да отговори на въпроса как да бъде привличана повече публика в музеите.

  Основната идея на проекта е музеите да стават все по-достъпни, експонатите в тях да бъдат представяни не само в регионален и национален, но и в европейски контекст, а участието на публиката в цялостния процес да бъде по-активно. Той развива и креативни подходи за привличане на публиката и се опитва да спечели по-голям брой хора, които по принцип не посещават музея, чрез заинтригуване и активизиране на посетителя.

  Международен консорциум от партньори:

  • Университет Аугсбург, гр. Аугсбург, Германия - координатор на проекта;
  • Ателие Брюкнер (Студио за сценографски и мултимедиен дизайн), Щутгарт, Германия;
  • Национален исторически музей, София, България;
  • Университет Paris-Est Creteil, Париж, Франция;
  • Университет Degli Studi Roma Tre, Рим, Италия;
  • Национален археологически музей, Лисабон, Португалия;
  • Национален музей за съвременна история, Любляна, Словения;
  • Творчески художествен колектив “Монохром”, Виена, Австрия


  Консултанти:

  Д-р Ханс-Мартин Хинц, президент на ИКОМ;
  Проф. д-р Стефан Крангенхаген, Институт за медии, театър и популярна култура, Хилдесхейм, Германия
  Д-р Волфганг Тиел, Баварски изследователски алианс, Германия
Назад Горе

 

Европейски проект „РИКОЛ – Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените”

ФИНАЛЕН ОТЧЕТ

  Проектът „РИКОЛ – Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените” се финансира от Европейския съюз чрез Програма „Европа на гражданите”, Направление 1 „Европейска памет за миналото”.

  Приложим към Направление 2 – Мярка 2.2 "Мрежи от градове", Мярка 2.3 "Проекти на гражданското общество", Направление 1 – „Европейска памет за миналото”.

  В рамките на проекта, със срок от октомври 2014 г. до септември 2015 г., са проведени 6 на брой събития, както следва:

  Събитие 1
  Участие: Събитието включи 29 граждани включително един участник от град Енна (Италия) и един от Неапол (Италия).
  Местоположение/дата: Рим, Италия, на 30 септември 2014 г.
  Кратко описание: Целта на събитието, организирано от Сдружение «Национална опера номади», бе стартиране и промотиране на проекта пред целевите групи (ученици от средните училища, учители, членове на гражданското общество, заинтересовани страни, обществени организации, активни в популяризирането на междукултурата, историческите документи и правата на човека), представяне на планираните събития (работни срещи, изложби, възпоменателни събития). Сред участниците бяха делегат на Община Рим, Карла ди Вероли, общински съветник Мауро Чиофари, Алесандро Пистечиа, както и учители от някои училища (Мария Витория Серу и проф. Даниела Кола) и представители на неправителствения сектор (Ернесто Наси, президент на Национална асоциация на италианските партизани, д-р Андреа Макароне, председател на Хомосексуален културен крък "Марио Миели"). Събитието уважи и италианския депутат Матиело, който изпрати съобщение, свързано с дейностите по проекта. Професор Джорджо Джанини, италиански експерт изследовател, също взе участие в събитието.

  Събитие 2
  Участие: Събитието включи 56 граждани от Рим (Италия).
  Местоположение/дата: Рим (Италия), на 18.02.2015 г.
  Кратко описание: Целта на събитието, организирано от Сдружение «Национална опера номади» бе представяне и споделяне на резултатите от интерактивните семинари, проведени в рамките на проекта в някои училища в Рим. Ученици и учители имаха възможност да си взаимодействат активно с роми и изследователи и да покажат техния опит и работа, извършена по време на учебните работилници по проекта. На събитието присъстваха 14 ромски деца, както и: Сенатор Масимо Червелини, който заедно със Сдружение «Национална опера номади» внесе предложение за промяна на Закон 211, учредяващ Мемориалния ден в Италия, с включването на така наречените "забравени изтребления" - тези убийства, чиито жертви са били роми, синти и номади, както и хомосексуалисти, хора с увреждания и свидетели на Йехова; Клаудио Прокача, представител на еврейската общност; Алесандро Пистечиа, ръководител на UNAR - организация за приобщаване на ромите, синтите и номадите; д-р Андреа Макароне, председател на Хомосексуален културен крък «Марио Миели»; професор Джорджо Джанини, експерт по "забравените изтребления" и автор на няколко книги.

  Събитие 3
  Участие: Събитието включи 44 граждани включително 1 от София (България), 2 от Будапеща (Унгария), 2 от Рим (Италия), 4 от Клуж-Напока (Румъния), 2 от Букурещ (Румъния), 33 от Сибиу (Румъния).
  Местоположение/дата: Сибиу, Румъния, 26 и 27 февруари 2015 г.
  Кратко описание: Целта на събитието бе организирането на международна научна конференция на тема "Пораймос/Самодарипен и колективната памет в двадесети век в Югоизточна Европа". То бе насочено към повишаване на информираността и знанията на местното гражданско общество за ужасните депортациите, на които са били подложени румънските роми. Друга цел бе отбелязването на Ден в памет на ромския холокост, както и на расовото преследване, понесен от тази етнически група в Европа. В конференцията взеха участие учени от няколко университети и изследователски институти, като Университет «Лучан Блага» в Сибиу, Университет «Бабеш-Боляй» в Клуж-Напока, Университет «Базиликата» в Италия, Университет «Св. Климент Охридски» в София, Румънски институт за научни изследвания на националните малцинства в Клуж-Напока, Национален институт за изучаване на холокоста в Румъния «Ели Визел», Виенски институт за изследване на Холокоста.

  Събитие 4
  Участие: Събитието включи 123 граждани: 43 присъстващи на пресконференцията за представяне на проекта и 80 на откриването на изложбата, в това число 18 участника в откриването (традиционни ромски танци и песни в изпълнение на 15 ромски деца и представяне на изложбата от трима музейни специалисти).
  Местоположение/дата: Събитието бе организирано в Кюстендил, България на 8 април 2015 г.
  Кратко описание: Целта на събитието бе да се представи и популяризира изложбата "Ромите в Кюстендилския край - история, бит и култура". Тя бе експонирана в Къща музей «Димитър Пешев», където се помещава постоянната музейна експозиция, посветена на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Изложбата включва 22 пълноцветни табла със снимки, факсимилета на научни публикации и периодични издания, текстове и материали, разкриващи живота на ромите от региона на Кюстендил от времето на тяхната миграция по българските земи до наши дни. Текстовете, описващи тяхната история, начин на живот и култура, наред с анотациите към снимките, са на български и английски език. Изложбата се фокусира върху няколко теми, като: „Преместването от град Кюстендил в ново селище”, „Комунистическата съпротива и циганите”, „Циганите от Кюстендил през Втората световна война”, „Училище и просвета”, „Културен живот” и др. Място е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.

  Събитие 5
  Участие: Събитието включи 76 граждани от Букурещ, Румъния.
  Местоположение/дата: Събитието бе организирано в Букурещ, Румъния на 2 август 2015 г.
  Кратко описание: Целта на събитието бе почитане паметта на ромите, жертви на холокоста в Румъния. Събитието, организирано от Сдружение „Романи Крис” (Букурещ), бе на тема "Честване на жертвите на Холокоста. Пътуване в миналото" и бе посетено от обикновените граждани, както и от:
  - оцелели от холокоста роми, които разказаха своите истории;
  - историци;
  - студенти;
  - доброволци;
  - педставители на обществени институции и неправителствени организации.
  По време на събитието се обърна внимание на: разкази на оцелели от Пораймос/Самударипен – масово избиване на роми; почитане паметта на депортираните роми в Приднестровието през 1942-1944; настоящото положение на ромите в Европа и в Румъния; положението на оцелелите от холокоста роми: правни въпроси; Ромския холокост: митът за картонените лодки; ромите в Румъния: мит и реалност.

  Събитие 6
  Участие: Събитието включи 44 граждани, включително 43 от Рим, Италия и 1 от Сибиу, Румъния.
  Местоположение/дата: Събитието бе организирано в Рим, Италия на 25 септември 2015 г.
  Кратко описание: Целта на събитието бе представяне на резултатите, постигнати в рамките на една година от изпълнението на проект «РИКОЛ». То бе организирано от Сдружение «Национална опера номади» и показа създадените продукти от образователните дейности до видео интервютата, резултатите от теренните проучвания, координирани от Сдружение «Национална опера номади», от Университет „Лучан Блага» - Сибиу и от Регионален исторически музей "Акад Йордан Иванов" – Кюстендил. Баха представени интернет страницата на проекта, брошурата, електронната книга с произведения на учениците по време на учебните работилници, извършвани в рамките на проекта. Участници в събитието бяха г-жа Рита Сасу, представител на Програма «Европа за Гражданите» в Италия; Ирене Салерно, изследовател в Университе «Базиликата» и координатор на проекта, която илюстрира резултатите, постигнати в Италия и в чужбина; Руди Салканович, син на преследван ромски партизанин; проф. Корнелиу Пинтилеско, професор по история в Университет «Лучан Блага» - Сибиу и партньор по проекта; Масимо Карвелини, сенатор, който обясни важността от интегрирането на Италианския закон 211; Андреа Макароне за хомосексуалната общност в Рим; учения Джорджо Джанини; Алесандро Пистечиа, представител на UNAR - организация за приобщаване на ромите, синтите и номадите.
Назад Горе

 

Проект „РИКОЛ - Да си спомним за холокоста на ромите и синтите. Пътеки в спомените.”
  Референтен номер: 555489-CITIZ-1-2014-1-IT-CITIZ-REMEM

  Срок на изпълнение: 1 октомври 2014 – 30 септември 2015 г.
  Финансиране: Програма Европа на гражданите, Направление 1 Европейска памет за миналото
  Водеща организация. Опера Номади (Рим, Италия)
  Партньори:
  Университет Лучан Блага (Сибиу, Румъния)
  Романи Крис (Букурещ, Румъния)
  Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” (Кюстендил, България)
  Сдружение Ларго (Кюстендил, България)
  Изкуство и култура на Азия „Видя” (Рим, Италия)
  Предмет на проекта:
  Проектът се фокусира върху холокоста срещу ромите и синтите (т. нар. самударипен или пораймос) по време на Втората световна война.
  Цели на проекта:
  Осъществяване на интерактивни събития, популяриизращи темата за положението на ромите и синтите в Европа през Втората световна война, по специално в Италия, Румъния и България.

  Повишаване на осведомеността за самударипен, един феномен, който днес е все още подценяван и игнориран по отношение на неговите реални граници; все още остава е недостатъчно позната масовата организирана депортация на роми от Румъния в източните части (от Трансилвания до Буг) - една тема, укривана до 90-те години на 20 в. и изцяло игнорирана, или дори отричана днес. Нещо повече, проектът цели да разкаже друга непозната история: приносът на ромите и синтите към съпротивата срещу нацизма, един феномен, който се отнася най-вече до България, но съшо така и до Италия и Румъния.

  Запазване и съхраняване на спомена за самударипен и изследване на неговата културна репрезентативност, реализирайки кратки аудио и видео клипове в три страни;

  Повишаване на осведомеността сред европейските граждани (младежи и възрастни) за тази страница от историята на Европа, насърчавайки по този начин чувството на гражданство сред синтите и ромите, които са една от най-многочислените малцинствени групи в Европа.

  Повишаване на осведомеността сред ромите и синтите за тази част от тяхната история (в частност сред младежите).


  Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Това съобщение отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Назад Горе

 spacer
pixel

© Регионален исторически Музей "Акад. Йордан Иванов", Кюстендил - 2004-2007